Voedings weetjes

Waarom is het zo belangrijk de pasta “al dente” te koken?

By 19 februari 2021augustus 2nd, 2021No Comments

Zelf ben ik gek op pasta! Jarenlang heb ik mijn pasta verkeerd gekookt! Ja, je leest het goed. Je kunt pasta verkeerd koken, waardoor de pasta een te hoge *glycemische index heeft. Ik ga dan voor bijv. een volkoren spaghetti en kook deze beetgaar, maak extra veel en vries deze daarna in.

Kook de pasta net wat korter dan op de verpakking aangegeven staat, zodat de pasta al dente is. Staat er bijvoorbeeld 9 minuten kooktijd op de verpakking, kook de pasta dan 8 minutenPasta die beetgaar gekookt is, wordt dus pasta al dente genoemd.

* De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose (suikergehalte) in het bloed worden opgenomen.

Ik ga je het een ander uitleggen over trage en snelle koolhydraten en het al dente koken van pasta!

Pasta is één van de meest populaire koolhydratenleveranciers van de westerse keuken. Denk maar aan een lekkere spaghetti bolognaise of een alla carbonara! Maar hoe voedzaam is pasta nu echt?

1. Trage en snelle koolhydraten, wat mij betreft een no go en lege vulling!

Sommige mensen mijden witte pasta omdat het een dikmaker zou zijn. Terecht? Hiervoor maken we eerst het onderscheidt tussen snelle en trage koolhydraten. Snelle koolhydraten vind je voornamelijk terug in witte, geraffineerde suiker en zetmeel. Ook in witte deegwaren – zoals pasta en rijst – snoep, koekjes, brood en gebak zitten doorgaans heel wat snelle koolhydraten. Teveel van dit soort koolhydraten zorgt voor een onstabiele bloedsuikerspiegel. Hierdoor wordt de honger naar suiker alsmaar groter en grijp je steeds vaker zoete, ongezonde tussendoortjes.

Trage koolhydraten vind je voornamelijk terug in onbewerkte voeding, naast tal van gezonde voedingsstoffen en –vezels. Ze zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora én een vlotte stoelgang. Anders dan snelle koolhydraten worden ze door ons lichaam minder snel als vet opgeslagen. Trage koolhydraten vind je vooral terug in fruit, groenten en granen, noten, zaden, pitten én volkorenproducten, zoals bijvoorbeeld volkorenpasta.  

2. Volkorenpasta in een notendop

Pasta bestaat uit tarwe en water. Voor witte pasta wordt tarwebloem gebruikt, terwijl volkorenpasta grotendeels uit volkorenmeel bestaat. Een groot verschil! Meel is immers beduidend gezonder dan bloem, omdat alle vezels en micronutriënten behouden blijven. Volkorenmeel is trouwens gemaakt van hele granen waardoor het gezonde, trage koolhydraten bevat.

3. Al dente

Ook de manier waarop je je pasta kookt, draagt bij tot hoe gezond je maaltijd zal zijn. Hoe zachter de pasta, hoe hoger de glycemische waarde (niet goed dus). Kook je pasta dus al dente (beetgaar), dat is beter voor je bloedsuikerspiegel, insulineniveau en hongergevoel. Je kunt je gekookte al dente pasta ook heel goed invriezen! Alleen maar voordelen!

4. De extra’s

Een bord pasta hoef je dus zeker niet te mijden. Denk gewoon even na over het soort pasta dat je gebruikt, de kooktijd én de extra’s, want die kunnen ook een serieuze impact hebben op je maaltijd. Een calorierijke roomsaus is logischerwijs minder gezond dan een zelfgemaakte tomatensaus en dit is echt niet zo moeilijk. Gebruik tomatenpuree of passata, voeg wat Italiaanse kruiden toe, uitje, knoflook, peper, klein beetje zout en smullen maar!

Eet smakelijk! Groetjes Angela

Leave a Reply